Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

5 december 2019

Wetenschap en behandeling van hyperpigmentatie

Een onregelmatige, ongelijke teint kan een van de meest hardnekkige problemen van een huid zijn.

Éminence Organics ging daarover in gesprek met Dr. Hooman Khorasani

is een cosmetisch chirurg en huidkankerchirurg, en is het hoofd van de divisie Dermatologic & Cosmetic Surgery aan de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï en is een van de mede-oprichters van Melanoma en huidkankercentrum van het Tisch Cancer Institute.

Wat is hyperpigmentatie en wat is de oorzaak?

Blootstelling aan de zon, hormonen en ontstekingen spelen allemaal een zeer belangrijke rol bij hyperpigmentatie.

Hyperpigmentatie is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer een specifiek deel van uw huid donker wordt in vergelijking met je normale huidskleur.

Blootstelling aan de zon veroorzaakt stimulatie van pigmentproducerende cellen in de huid, melanocyten genaamd. Deze cellen verhogen op hun beurt hun melanineproductie om andere cellen tegen UV-straling te beschermen.

De snelheid van melanineproductie wordt ook verhoogd door hormonen zoals oestrogeen. Daarom kunnen de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap een toename van hyperpigmentatie verwachten.

ONTSTEKING (inflammatie)

Een andere belangrijke factor is ontsteking. Ontsteking van de huid kan donkere vlekken achterlaten, wat bekend staat als post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze aandoening komt vaker voor bij donkere huidtypen. Bepaalde medische aandoeningen, medicijnen en genetische aanleg spelen ook een rol bij huidpigmentatie.

Wat zijn de verschillende vormen van hyperpigmentatie?

Wanneer je een nieuwe donkere vlek bespeurt, is het belangrijk dat je deze laat onderzoeken door je huidspecialist en bij twijfel zeker door een dermatoloog om ervoor te zorgen dat deze goedaardig van aard is. De meeste mensen moeten een jaarlijkse huidcontrole ondergaan en nieuwe of veranderende donkere vlekken of pigmentveranderingen evalueren.

Huidpigmentatie kan worden gecategoriseerd als een platte laesie (gelijk aan het huidoppervlak)of een verheven laesie (boven het huidoppervlak) Een gedeelte van de huid kan donkerder worden, zoals bij melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie. Huidletsel kan donkerder zijn, zoals seborrheic keratose (levervlek) of huiduitslag zoals lichen planus.

Hyperpigmentatie kan verder worden gedefinieerd in welke huidlaag het pigment zich bevindt – levervlekken zijn meestal alleen epidermaal (de buitenste laag van de huid), terwijl melasma zowel epidermaal als dermaal kan zijn (de tweede huidlaag).

Wat zijn de beste manieren om een ​​ongelijke teint te voorkomen?

Zon is de primaire factor die leidt tot een verandering van de huidskleur, ook wel dyspigmentatie genoemd.

UV-blootstelling kan de melanineproductie verhogen, wat leidt tot donkere vlekken en een ongelijke huidtextuur. Als iemand in de zon verbrandt, kan dit leiden tot ontsteking van de huid en de productie van nieuwe bloedvaten, telangiectasieën genoemd, ook bekend als gebroken bloedvaten (rode vlekken).

Bescherming tegen de zon is essentieel om schade en ongewenste huidtintveranderingen te voorkomen. Directe blootstelling aan de zon moet worden vermeden wanneer de zon het meest intens is – tussen 10.00 en 14.00 uur.

Beschermende kleding zoals hoeden met een brede rand of kleding met SPF zijn ook nuttig om huidbeschadiging te voorkomen en uw natuurlijke huidskleur te verstoren.

Hoe kun je donkere vlekken behandelen?

Donkere vlekken die overblijven na ontsteking door acné kunnen na verloop van tijd vanzelf vervagen. Afhankelijk van hoeveel ontsteking er was en hoeveel pigment er in de huid is, kan dit herstel weken, maanden of zelfs langer duren. Het is essentieel om zonnebrandcrème te gebruiken om de hypergepigmenteerde huid tegen zonlicht te beschermen, zodat het niet erger wordt.

Voor ernstigere dyspigmentatie zijn de meest effectieve behandelingen ablatieve (huidlaag beschadigend) en niet-ablatieve (huid intact latende) lasers en op licht gebaseerde apparaten.

Ablatieve lasers verwijderen enkele buitenste lagen van de huid, maken de huid dus stuk. Niet-ablatieve lasers gaan daarentegen door de huid zonder lagen te verwijderen. Beide soorten apparaten helpen bij dyspigmentatie, huidtextuur en teint.

Voor oppervlakkige pigmentatie kan de IPL al wonderen verrichten, voor diepere schade kan de Fractional of KTP laser nodig zijn.

Hoe weet je de diepte van het pigment?

Dit kun je enigszins bepalen door het indrukken van de huid met je vinger. Je drukt stevig in de huid en laat abrupt los. Licht de vlek dan even in de normale huidskleur op, dan zit de vlek oppervlakkig. Blijft het de hyperpigmentatie kleur aanhouden dan zit het dieper in de huid en is dus moelijker weg te krijgen en moet er ablatief gewerkt worden.

Naast laserbehandelingen zijn er echter een aantal alternatieve opties om donkere vlekken aan te pakken.

De aandoening kan worden aangepakt met natuurlijke ingrediënten Azelaïnezuur, vitamine C en beredruif-extract zijn enkele van de meest voorkomende natuurlijke lokale behandelingen die worden gebruikt voor milde hyperpigmentatie en natuurlijk ter ondersteuning van de professionele behandelingen.

Productaanbevelingen voor het verschijnen van hyperpigmentatie

Azelaïnezuur: Bright Skin Licorice Root Peeling

De Vitaskin Bright Peeling werkt op natuurlijke wijze om het uiterlijk van ongelijke pigmentatie te verminderen. Samen met alfa-hydroxyzuren zoals melkzuur en amandelzuur, gebruikt deze zachte peeling ook azelaïnezuur als een belangrijk ingrediënt. Als anti-oxidant werkt dit zuur werkt dit zuur om ontstekingen en donkere vlekken te verminderen.

Vitamine C: Citrus & Kale Potent C + E Serum

Een snel absorberend serum dat krachtige maar niet-irriterende vitamine C levert. Citrus & Kale Potent C + E Serum is een krachtig product voor het verhelderen van de huid en het egaliseren van de huidtint. Niet alleen verstevigt en verzorgt deze behandeling de huid, het is specifiek gericht op donkere vlekken en verheldert de algehele teint.

Berendruif Extract: Bright Skin Moisturizer SPF 30

Deze award winnende moisturizer voert een dubbele hit uit op donkere plekken door zowel te beschermen als te verhelderen. Met een ingebouwd SPF 30-zonnebescherming voorkomt de Bright Skin Moisturizer verdere zonneschade.

Het berendruifextract daarentegen, maakt het uiterlijk van donkere vlekken helderder, waardoor de huid er egaal en stralend uitziet.

Heb jij last van hyperpigmentatie?

Neem dan contact op voor een persoonlijk en gratis adviesgesprek en kijk wat voor jou van toepassing zou kunnen zijn.

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.