Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

6 oktober 2020

Wat kan ik doen aan jeuk en schilfers op mijn hoofdhuid ?

“Wat het is weet ik niet, maar ik heb enorme jeuk op mijn hoofdhuid en enorm veel schilfers”

Plekjes op haar hoofd had ze stuk gekrabt van de jeuk, en op plekken zat berg. Het type dat je waarschijnlijk wel kent van baby’s hoofdhuidjes.

Het bleek dat ze af en toe ook een plekje in haar wenkbrauwen had wat schilferde en ook aan de binnenkant van haar oren zaten vaak schilfertjes. Ze had overigens al langer last van roos en, oh ja, in haar familie komt psoriasis voor.

Seborrhoïsch eczeem of psoriasis?

Deze twee kunnen op de hoofdhuid op elkaar lijken.

Natuurlijk is het bij twijfel verstandig om een huisarts te raadplegen. Je krijgt dan een medicinale zalf of shampoo. De symptomen worden aangepakt. Maar waar en waarom is het begonnen? En wat kun je er zelf op een natuurlijke manier aan doen? Eigenlijk heel veel, maar daarvoor moeten we eerst kort de theorie induiken.

Berg zoals dat bij baby’s kan voorkomen is een soort vettige huidsmeer door een overmatige productie van talg. Waarschijnlijk is de gist pityrosporon hier verantwoordelijk voor, waar berg de ideale voedingsbodem voor is en die de gele vlekken veroorzaakt. Feitelijk is dit een seborroïsch eczeem.

Roos zijn huidschilfers op de behaarde hoofdhuid, waarbij een antiroosshampoo vaak kan helpen. In haar geval dus niet.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een auto immuunziekte. Dit betekent dat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt in plaats van beschermt. Huidcellen gaan zich als gevolg veel sneller vernieuwen dan normaal. Wel ruim vier tot zes keer zo snel. Hierdoor kan de huidcel niet genoeg uitrijpen en komen de cellen niet uitgegroeid naar de oppervlakte als opgehoopte schilfers in plaats van mooi gerangschikt te liggen. Het kan er soms zelfs een beetje als kaarsvet uitzien.

Onderhuids vindt er tegelijkertijd een ontsteking plaats. De plekken zijn droog en de huidschilfers dik.

Psoriasis ontstaat altijd van binnenuit, en wel bij de darmen, waar het afweersysteem gehuisvest is. Het kan op het hele lichaam voorkomen. Psoriasis is erfelijk.

Hoe ontstaat het?

Door een trigger en een dientengevolge disbalans in het lichaam kan het opgewekt worden als je daar gevoelig voor bent. Bijvoorbeeld na een stressvolle periode.

Wat is Seborroïsch eczeem?

We noemen dit ook wel een vettig eczeem, met gelige schilfers. Het kan ook op en vette huid voorkomen, terwijl het eczeem weer droog kan zijn. Het komt voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Schimmels en gisten zijn een goede voedingsbodem. De overgroei van der Malassezia gist is hier een van. Ook hier jeukt de huid en kunnen er schilferige rode plekken ontstaan en een soort lijkend berg. Soms komen er zelfs vochtige plekken en blaasjes voor. In tegenstelling tot psoriasis kan seborroïsch eczeem door een allergische reactie kan ontstaan van buitenaf, of door aanraking met een irriterende stof. Ook dit is een ontsteking van de huid, en daarom noemen we deze vorm van eczeem ook liever Seborroïsche Dermatitis. (dermatitis betekent ontsteking)

Seborroïsch eczeem komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, maar kan ook in de wenkbrauwen, op de oogleden, de gehoorgang, huidplooien, bilspleet en zelfs  genitale gebieden aantasten. Ook seborroïsch eczeem kan erfelijk zijn.

Hoe ontstaat het?

Het eczeem ontstaat doordat het huidsmeer (talg) verandert. Door een trigger, bijvoorbeeld zeep.  Als dit huidsmeer verandert, gaan de gistcellen op de huid waarschijnlijk sneller groeien. Iedereen heeft gistcellen op de huid. Maar als het er heel veel zijn, kunnen ze de huid irriteren. Dat geeft de rode huid en schilfers. Ook stress kan hier een boosdoener zijn, omdat het lichaam dan uit balans is, en daar doet de huid ook mee.

Herkennen

Het verschil tussen psoriasis seborroïsch eczeem is op de hoofdhuid niet altijd meteen duidelijk.

Het verschil tussen psoriasis en seborroïsch eczeem zit in de begrenzing van de plekken ten opzichte van de gezonde huid. Bij psoriasis is die begrenzing scherp met grotere plekken van meer dan een halve centimeter en bedekt met witte schilfers, bij seborroïsch eczeem matig scherp. Verder zijn de schilfers bij psoriasis groter en dikker en zitten vaster aan de hoofdhuid.

Psoriasis is vaak te herkennen doordat het dan meestal ook op andere delen van het lichaam voorkomt.

Wat schrijft de huisarts voor:

 • Ketoconazol shampoo tegen schimmels en gisten
 • Ketoconazol crème voor het gezicht
 • Bij veel jeuk en roodheid wordt ook wel een hormoonzalf voorgeschreven die ontstekingen remt. (dit mag maar kortdurend gebruikt worden)

Je zult begrijpen dat dit symptoombestrijders zijn wat meestal geen permanent resultaat geeft. Het kan dus zomaar weer de kop opsteken.

Wil je het bij de bron aanpakken?

Het liefst pakken we natuurlijk de bron aan, maar soms is dat erg moeilijk. Wel is het verstandig om eerst de leefstijl onder de loep te nemen en te kijken wat je zelf kunt doen. Dit komt je lichaam altijd ten goede.

Het is interessant om je lichaam heel goed te observeren en te ontdekken wat bij jou goed werkt, door kleine aanpassingen toe te passen. Door bepaalde elementen te elimineren en te voelen en zien wat dat met je doet.  

Dit kan zeker ook in combinatie met een bezoek aan de huisarts.

 • Was de aangedane gebieden dagelijks met een milde reiniger, zeep maakt het alleen maar erger. Het droogt de huid uit, waarna deze als een dolle opnieuw talg gaat produceren.
 • Sommige shampoos kunnen de huid irriteren. Antiroos-shampoo is hier niet de oplossing. Vraag de kapper naar een goede shampoo tegen Seborrhoïc Dermatitis om het onder controle te krijgen alvorens je naar medicatie grijpt
 • Na het wassen de huid droogdeppen. Dat voorkomt irritatie van de huid.
 • Gebruik de juiste verzorgingsmiddelen zonder chemicaliën , geadviseerd door een huidspecialist
 • Probeer stress te reduceren en zoek iets wat jou ontspanning biedt. Eigenlijk geeft je lichaam hier een signaal af waar je naar moet luisteren.
 • Geef je weerstand een boost met extra vitaminen in voeding (groenten en fruit) en een aanvulling met een goede multi-vitamine en omega 3 als natuurlijke ontstekingsremmer. Gebruik probiotica om ook de balans van de darmen te herstellen.
 • Producten met Aloë Vera en Shampoo op basis van tea tree zijn bewezen werkzaam
 • Zoethout is ook bewezen effectief als ontstekingsremmer, antibacterieel en schimmelwerend.  
 • In het hoofdhaar kun je niet alles smeren, maar deze olie is hier perfect voor.

Pas je voedingspatroon aan.

Het is wel degelijk gebleken dat voeding verband houdt met de conditie van je huid en talgproductie. Testosteron en de IGF factor zijn te beïnvloeden.

Geen enkel cosmeticaproduct kan talgproductie veranderen, voeding kan dat wel. Omdat het invloed op de hormonen heeft.

 • Vermijd melk, witmeel, fastfood en suiker.
 • Meer soja producten, lijnzaad

De vetzuren in visolie kunnen de huidbarrièrefunctie verbeteren, UV-geïnduceerde ontstekingen en hyperpigmentatie remmen, de droge huid en jeuk veroorzaakt door dermatitis verzachten, de wondgenezing van de huid versnellen en de ontwikkeling van huidkanker voorkomen.

 • Probeer een lichte detox kuur om de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Hoe schoner het lichaam, hoe beter de balans hoe meer weerstand, hoe minder klachten

Beide vormen zijn chronisch, dus kunnen regelmatig de kop opsteken. Als signaal dat je weer even goed op je lichaam moet letten.

Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts, maar vergeet niet dat goed voor je lichaam zorgen je ver kan brengen.

Annelies Aarts

Wetenschappelijke bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25822272/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6704200/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5404776/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713395/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5985880/

 • Met veel genoegen heb ik allerlei behandelingen ondergaan, beleefd én nadien besproken
  met de dames van jouw team. En over dat team wil ik graag even iets zeggen!!
  Wat een prachtige vrouwen die met veel know-how jouw zaak vertegenwoordigen en met
  veel liefde over de materie praten waar ze voor zijn opgeleid máár ook vanuit hun hart
  de producten waar ze achter staan aan de vrouw kunnen brengen. De meeste tijd heb ik
  doorgebracht met Susanne en Charlotte maar ook de andere dames zitten in mijn hart. Het
  is nu eenmaal zo, dat er tegenwoordig geen complimentjes meer worden uitgedeeld terwijl ze
  zó verdiend zijn dus ik ga nu het voorbeeld geven.

  Marijke

 • Hallo Annelies en team,
  Gefeliciteerd met het behalen van de tweede prijs van de  Beauty Award.
  Het is altijd een feest, als je bij Annelies bent geweest! Ga zo door.

 • Iedere dag ben ik nog blij met MIJN wenkbrauwen…
  de wenkbrauwen die ik kreeg dankzij Annelies!

 • “Ik wil je bedanken voor de zeer fijne behandelingen die ik heb mogen ervaren in de afgelopen jaren.
  Ik moet op zoek naar een nieuwe “Annelies” en dat zal niet meevallen.
  QMS is niet verkrijgbaar in Canada.. Ik zit alleen nu met waar ik op moet letten om te weten wat een goede spa/salon is. Mijn huid is me zeer dierbaar en ik wil graag daar het beste voor”.

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Was weer een heerlijke behandeling vrijdag, geniet daar elke keer opnieuw zo van en voel de massage nog dagen doorwerken. Ik ben superblij met jouw behandeling Sanne, het advies van Anouk over Colorescience make-up, Timeblock en  Éminence producten! Alle producten doen wat ze beloven, en dat is fijn om te zien en ervaren.

   

  Sylvie

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!

  Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.

  Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Ben heel enthousiast over Éminence Organics en vind het team van Medi Spa Annelies heel goed en heel erg prettig.

 • Echte vakvrouwen die willen gaan voor huidverbetering. Ik heb geen acné meer en mijn huid ziet er kei goed uit!

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik mijn mening met jullie delen. Ik voel me altijd zeer welkom. Meestal heb ik een behandeling bij Renske of Charlotte twee vriendelijke, attente maar vooral zeer professionele teamleden. Omdat ik al zo lang bij jullie kom voelt het heel vertrouwd en ontspannen. Dit is fijn als je een behandeling ondergaat. Naast de behandelingen is het altijd prettig om binnen te lopen of te bellen als ik iets nodig heb. Jullie persoonlijke benadering maakt dat ik graag terugkom. Alle medewerkers kennen mijn naam en helpen vakkundig. Natuurlijk mag ik ook Jozijna niet vergeten. Vriendelijk, vakkundig, professioneel en persoonlijk betrokken.

 • Ik kom hier al vele jaren, met plezier en met een fijn gevoel onderga ik al de behandelingen.
  Iedereen is altijd heel vriendelijk en behulpzaam.
  Wat jullie ook allemaal bieden is zeer uitgebreid en vernieuwend.

 • Er zit nog steeds vooruitgang in de verbetering van mijn gezicht.
  Dankzij jullie goede behandelingen en producten. Toppie!

 • Hierbij wil ik even vertellen dat ik blij ben met mijn wenkbrauwen.
  Bedankt voor de service die je gaf tot dat de wenkbrauwen helemaal goed waren.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.