Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

6 oktober 2020

Wat kan ik doen aan jeuk en schilfers op mijn hoofdhuid ?

“Wat het is weet ik niet, maar ik heb enorme jeuk op mijn hoofdhuid en enorm veel schilfers”

Plekjes op haar hoofd had ze stuk gekrabt van de jeuk, en op plekken zat berg. Het type dat je waarschijnlijk wel kent van baby’s hoofdhuidjes.

Het bleek dat ze af en toe ook een plekje in haar wenkbrauwen had wat schilferde en ook aan de binnenkant van haar oren zaten vaak schilfertjes. Ze had overigens al langer last van roos en, oh ja, in haar familie komt psoriasis voor.

Seborrhoïsch eczeem of psoriasis?

Deze twee kunnen op de hoofdhuid op elkaar lijken.

Natuurlijk is het bij twijfel verstandig om een huisarts te raadplegen. Je krijgt dan een medicinale zalf of shampoo. De symptomen worden aangepakt. Maar waar en waarom is het begonnen? En wat kun je er zelf op een natuurlijke manier aan doen? Eigenlijk heel veel, maar daarvoor moeten we eerst kort de theorie induiken.

Berg zoals dat bij baby’s kan voorkomen is een soort vettige huidsmeer door een overmatige productie van talg. Waarschijnlijk is de gist pityrosporon hier verantwoordelijk voor, waar berg de ideale voedingsbodem voor is en die de gele vlekken veroorzaakt. Feitelijk is dit een seborroïsch eczeem.

Roos zijn huidschilfers op de behaarde hoofdhuid, waarbij een antiroosshampoo vaak kan helpen. In haar geval dus niet.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een auto immuunziekte. Dit betekent dat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt in plaats van beschermt. Huidcellen gaan zich als gevolg veel sneller vernieuwen dan normaal. Wel ruim vier tot zes keer zo snel. Hierdoor kan de huidcel niet genoeg uitrijpen en komen de cellen niet uitgegroeid naar de oppervlakte als opgehoopte schilfers in plaats van mooi gerangschikt te liggen. Het kan er soms zelfs een beetje als kaarsvet uitzien.

Onderhuids vindt er tegelijkertijd een ontsteking plaats. De plekken zijn droog en de huidschilfers dik.

Psoriasis ontstaat altijd van binnenuit, en wel bij de darmen, waar het afweersysteem gehuisvest is. Het kan op het hele lichaam voorkomen. Psoriasis is erfelijk.

Hoe ontstaat het?

Door een trigger en een dientengevolge disbalans in het lichaam kan het opgewekt worden als je daar gevoelig voor bent. Bijvoorbeeld na een stressvolle periode.

Wat is Seborroïsch eczeem?

We noemen dit ook wel een vettig eczeem, met gelige schilfers. Het kan ook op en vette huid voorkomen, terwijl het eczeem weer droog kan zijn. Het komt voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Schimmels en gisten zijn een goede voedingsbodem. De overgroei van der Malassezia gist is hier een van. Ook hier jeukt de huid en kunnen er schilferige rode plekken ontstaan en een soort lijkend berg. Soms komen er zelfs vochtige plekken en blaasjes voor. In tegenstelling tot psoriasis kan seborroïsch eczeem door een allergische reactie kan ontstaan van buitenaf, of door aanraking met een irriterende stof. Ook dit is een ontsteking van de huid, en daarom noemen we deze vorm van eczeem ook liever Seborroïsche Dermatitis. (dermatitis betekent ontsteking)

Seborroïsch eczeem komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, maar kan ook in de wenkbrauwen, op de oogleden, de gehoorgang, huidplooien, bilspleet en zelfs  genitale gebieden aantasten. Ook seborroïsch eczeem kan erfelijk zijn.

Hoe ontstaat het?

Het eczeem ontstaat doordat het huidsmeer (talg) verandert. Door een trigger, bijvoorbeeld zeep.  Als dit huidsmeer verandert, gaan de gistcellen op de huid waarschijnlijk sneller groeien. Iedereen heeft gistcellen op de huid. Maar als het er heel veel zijn, kunnen ze de huid irriteren. Dat geeft de rode huid en schilfers. Ook stress kan hier een boosdoener zijn, omdat het lichaam dan uit balans is, en daar doet de huid ook mee.

Herkennen

Het verschil tussen psoriasis seborroïsch eczeem is op de hoofdhuid niet altijd meteen duidelijk.

Het verschil tussen psoriasis en seborroïsch eczeem zit in de begrenzing van de plekken ten opzichte van de gezonde huid. Bij psoriasis is die begrenzing scherp met grotere plekken van meer dan een halve centimeter en bedekt met witte schilfers, bij seborroïsch eczeem matig scherp. Verder zijn de schilfers bij psoriasis groter en dikker en zitten vaster aan de hoofdhuid.

Psoriasis is vaak te herkennen doordat het dan meestal ook op andere delen van het lichaam voorkomt.

Wat schrijft de huisarts voor:

 • Ketoconazol shampoo tegen schimmels en gisten
 • Ketoconazol crème voor het gezicht
 • Bij veel jeuk en roodheid wordt ook wel een hormoonzalf voorgeschreven die ontstekingen remt. (dit mag maar kortdurend gebruikt worden)

Je zult begrijpen dat dit symptoombestrijders zijn wat meestal geen permanent resultaat geeft. Het kan dus zomaar weer de kop opsteken.

Wil je het bij de bron aanpakken?

Het liefst pakken we natuurlijk de bron aan, maar soms is dat erg moeilijk. Wel is het verstandig om eerst de leefstijl onder de loep te nemen en te kijken wat je zelf kunt doen. Dit komt je lichaam altijd ten goede.

Het is interessant om je lichaam heel goed te observeren en te ontdekken wat bij jou goed werkt, door kleine aanpassingen toe te passen. Door bepaalde elementen te elimineren en te voelen en zien wat dat met je doet.  

Dit kan zeker ook in combinatie met een bezoek aan de huisarts.

 • Was de aangedane gebieden dagelijks met een milde reiniger, zeep maakt het alleen maar erger. Het droogt de huid uit, waarna deze als een dolle opnieuw talg gaat produceren.
 • Sommige shampoos kunnen de huid irriteren. Antiroos-shampoo is hier niet de oplossing. Vraag de kapper naar een goede shampoo tegen Seborrhoïc Dermatitis om het onder controle te krijgen alvorens je naar medicatie grijpt
 • Na het wassen de huid droogdeppen. Dat voorkomt irritatie van de huid.
 • Gebruik de juiste verzorgingsmiddelen zonder chemicaliën , geadviseerd door een huidspecialist
 • Probeer stress te reduceren en zoek iets wat jou ontspanning biedt. Eigenlijk geeft je lichaam hier een signaal af waar je naar moet luisteren.
 • Geef je weerstand een boost met extra vitaminen in voeding (groenten en fruit) en een aanvulling met een goede multi-vitamine en omega 3 als natuurlijke ontstekingsremmer. Gebruik probiotica om ook de balans van de darmen te herstellen.
 • Producten met Aloë Vera en Shampoo op basis van tea tree zijn bewezen werkzaam
 • Zoethout is ook bewezen effectief als ontstekingsremmer, antibacterieel en schimmelwerend.  
 • In het hoofdhaar kun je niet alles smeren, maar deze olie is hier perfect voor.

Pas je voedingspatroon aan.

Het is wel degelijk gebleken dat voeding verband houdt met de conditie van je huid en talgproductie. Testosteron en de IGF factor zijn te beïnvloeden.

Geen enkel cosmeticaproduct kan talgproductie veranderen, voeding kan dat wel. Omdat het invloed op de hormonen heeft.

 • Vermijd melk, witmeel, fastfood en suiker.
 • Meer soja producten, lijnzaad

De vetzuren in visolie kunnen de huidbarrièrefunctie verbeteren, UV-geïnduceerde ontstekingen en hyperpigmentatie remmen, de droge huid en jeuk veroorzaakt door dermatitis verzachten, de wondgenezing van de huid versnellen en de ontwikkeling van huidkanker voorkomen.

 • Probeer een lichte detox kuur om de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Hoe schoner het lichaam, hoe beter de balans hoe meer weerstand, hoe minder klachten

Beide vormen zijn chronisch, dus kunnen regelmatig de kop opsteken. Als signaal dat je weer even goed op je lichaam moet letten.

Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts, maar vergeet niet dat goed voor je lichaam zorgen je ver kan brengen.

Annelies Aarts

Wetenschappelijke bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25822272/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6704200/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5404776/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713395/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5985880/

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.