Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

5 december 2020

Ooglid eczeem

Ooglid eczeem is een vervelende en veel voorkomende aandoening, waarbij de huid op en rondom de oogleden is aangedaan en droog, geïrriteerd, rood en schilferig en daarbij pijnlijk of jeukend aanvoelt en gezwollen is.

Ooglid eczeem (dermatitis) brengt geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, hoewel het ongemakkelijk kan zijn en het dagelijks leven behoorlijk kan verstoren.

In de meeste gevallen kunnen de symptomen redelijk gemakkelijk worden behandeld met een medicinale zalf en door triggers te vermijden. Soms is het echt een zoektocht wát die trigger dan is. Het kan echter ook een langdurige en terugkerende aandoening worden en de oorzaak is soms erg moeilijk te herleiden.

Wanneer triggers niet duidelijk zijn of goed worden uitgezocht, wordt vaak de eerste optie, een hormoonzalf ingezet om de symptomen te bestrijden. Meer dan eens wordt de oorzaak niet vastgesteld of gevonden, en keert de aandoening met regelmaat terug.

Waarom is het zo moeilijk om de oorzaak te vinden?

Dit komt omdat er meerdere vormen zijn, die allemaal anders ontstaan.

Drie volgende vier vormen komen voor:  

Atopisch Eczeem:

Atopisch eczeem is een chronische aandoening die ook op andere delen van de huid voorkomt en heeft vaak een genetische oorsprong. Je ziet het in bepaalde families meer voorkomen.

Allergisch contact eczeem:

Allergisch contact eczeem ontstaat door een allergische reactie die een ontsteking van de huid veroorzaakt, zoals pollen bij een persoon met hooikoorts. Sommige cosmetische producten of metalen, zoals nikkel, zijn veelvoorkomende oorzaken van allergische huidreacties. Maar ook parfum, oogdruppels, contactlenzenvloeistof, sieraden, bepaalde cosmetica, geurstoffen, allergenen in de lucht of van voeding komen (voornamelijk zuivel is hier een boosdoener). Het immuunsysteem gaat overuren draaien en is verantwoordelijk voor dit eczeem.

Irriterend contact eczeem:

Irriterend contact eczeem wordt veroorzaakt doordat het ooglid of de directe omgeving in contact komt met een stof die de buitenste laag van de huid beschadigt, zoals bepaalde soorten make-up, zeep en wasmiddelen.

Wanneer het eczeem wordt veroorzaakt door een irriterend middel of allergeen, treden deze symptomen op binnen enkele uren na contact met de trigger. Indien niet meer gebruikt verdwijnt de reactie.

Seborrheisch eczeem:

Deze veel voorkomende aandoening is er verantwoordelijk voor dat de huid ontstoken raakt en schilfert. Het komt vaak voor op de hoofdhuid, maar kan ook vette delen van de huid aantasten, zoals de oogleden. Deze vorm is dus te herkennen als er ook op andere delen zoals de haargrens eczeem voorkomt.

Medicatie geneest eczeem niet, het werkt symptoom bestrijdend.

Behandeling

Voor alle soorten ooglid eczeem is het belangrijk om het oogcontour schoon te houden en deze zo min mogelijk aan te raken of te krabben. Dit helpt om verdere irritatie of infectie te voorkomen.

Waar mogelijk is het nuttig om contact irriterende stoffen en allergenen die opflakkeringen kunnen veroorzaken te identificeren en te vermijden.

Om ooglid eczeem te behandelen die wordt veroorzaakt door atopische eczeem of psoriasis, en voor onmiddellijke verlichting van symptomen is het raadzaam om:

De huid vocht te geven in de vorm van vochtinbrengende crèmes (zonder parabenen, formaldehyde, lanoline, parabenen of een toegevoegde geur). Het kan droogheid en jeuk verlichten. Het beste is om een zalf of balm (dikkere vette substantie) te gebruiken. Een zalf heeft de voorkeur boven een crème vanwege het hoge aandeel water in crèmes.

Eventueel kan deze worden aangevuld met een medicinale zalf die op recept wordt voorgeschreven. De meest voorgeschreven is de corticosteroïde crème. Deze onderdrukt de immuunreactie snel. Er kleven wel nadelen aan, omdat het een hormoonzalf is en daardoor de huid dunner wordt bij veelvuldig gebruik.

Een andere medicatie is de calcineurine remmer, ook op recept verkrijgbaar als ontstekingsremmer. Tijdens de eerste fase van gebruik kan deze een branderig gevoel geven, maar het voordeel is dat het geen hormonen bevat. Beide medicinale zalven zijn dus slechts symptoombestrijders.

Elimineer tijdelijk alle cosmetica en make-up voor een of enkele weken en bouw daarna weer een voor een op. Controleer steeds goed wat er gebeurt.

De volgende maatregelen kunnen het uitbreken van ooglidmatitis helpen voorkomen:

Voorkom krabben of wrijven over oogleden. Dit kan verdere schade aan de huid veroorzaken en verhoogt het risico op infectie.

Veranderingen in het voedingspatroon aanbrengen. Voedselallergieën kunnen oogliddermatitis veroorzaken. Met name zuivelproducten kunnen symptomen van atopische dermatitis veroorzaken.

Probeer producten tegen jeuk. Zelfzorg kan de neiging tot jeuk verminderen. Een warm of koud kompres kan ook helpen.

Vermijd bepaalde moisturizers. Producten die formaldehyde, lanoline, parabenen of geurstoffen bevatten, kunnen extra irritatie van de huid veroorzaken.

Regelmatig hydrateren. Elke dag een vochtinbrengende crème op de oogleden gebruiken, kan de ontwikkeling van symptomen voorkomen.

Gebruik minder zeep. Door kortere douches of baden te nemen, wordt de tijd dat de huid wordt blootgesteld aan mogelijke irriterende stoffen verkort. Het kan ook helpen om mildere zeep, antibacteriële zeep of zeep zonder geur te gebruiken.

Beperk het gebruik van make-up. Het gebruik van make-up rond de ogen, zoals oogschaduw of mascara, kan het gevoelige gebied rond de ogen irriteren. Minder gebruiken of overschakelen op hypoallergene merken kan nuttig zijn.

De oorzaken, typen en triggers van oogliddermatitis variëren. Het kan nodig zijn om verschillende van deze acties uit te proberen voordat je de meest effectieve vindt.

Risicofactoren

De huid rond de ogen is dun en delicaat, en daarom zijn de ogen bijzonder gevoelig voor irritatie.

Hoewel het moeilijk te voorspellen is wie ooglid eczeem krijgt, kunnen bepaalde factoren de kans op het ontwikkelen van de aandoening vergroten. Waaronder:

 • Genetische gevoeligheid.
 • Slechte persoonlijke hygiëne. Het niet reinigen van de huid kan tot de aandoening leiden.
 • Bepaalde beroepen. Deze omvatten alle stoffen die vaak worden blootgesteld aan mogelijke triggersubstanties, zoals landbouw-, bouw-, cosmetica- en
 • Bepaalde medicijnen. Medicijnen, zoals neomycine of bètablokkers, kunnen triggers zijn.
 • Medische omstandigheden. Hooikoorts, astma of andere huidaandoeningen, zoals acne of psoriasis.

Diagnose

Het is mogelijk om zelf een diagnose van ooglid eczeem te stellen als de oorzaak duidelijk is. Met vallen en opstaan ​​is het mogelijk om triggers te identificeren en te vermijden zonder dat medische hulp nodig is.

Een arts kan de vorm van dermatitis vaak diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek. Ze kunnen vragen stellen over risicofactoren, zoals hooikoorts.

Wanneer een allergische reactie als oorzaak wordt vermoed, kan een arts een patch-test aanbevelen. Hier wordt een algemeen allergeen op de huid geplaatst om te testen op een allergische reactie.

Je kunt bij een vermoeden ook thuis een test doen:

Als een irriterende stof de vermoedelijke oorzaak is, kan een ROAT test (Repeated open Application Test) worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de huid gedurende meerdere dagen wordt blootgesteld aan de irriterende stof om te testen op problematische huidreacties. Dit kan eenvoudig door een vermoede stof/ product twee maal daags in de elleboogplooi aan te brengen gedurende 14 dagen. Dit geldt alleen voor producten die normaliter ook op de huid blijven, dus niet voor tandpasta, shampoo e.d.

Stel dat er een reactie komt, dan nog moet worden uitgezocht op welk specifiek ingrediënt van dat product je reageert. Mocht er een reactie komen, dan stop je de test. Om te weten over welk specifiek ingrediënt het gaat, kan dan een zogenaamde plaktest nodig zijn. De ROAT kun je eenvoudig thuis uitvoeren, de plaktest loopt via de huidarts.

Annelies

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321004#diagnosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27333449/

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.