Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

5 december 2020

Ooglid eczeem

Ooglid eczeem is een vervelende en veel voorkomende aandoening, waarbij de huid op en rondom de oogleden is aangedaan en droog, geïrriteerd, rood en schilferig en daarbij pijnlijk of jeukend aanvoelt en gezwollen is.

Ooglid eczeem (dermatitis) brengt geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, hoewel het ongemakkelijk kan zijn en het dagelijks leven behoorlijk kan verstoren.

In de meeste gevallen kunnen de symptomen redelijk gemakkelijk worden behandeld met een medicinale zalf en door triggers te vermijden. Soms is het echt een zoektocht wát die trigger dan is. Het kan echter ook een langdurige en terugkerende aandoening worden en de oorzaak is soms erg moeilijk te herleiden.

Wanneer triggers niet duidelijk zijn of goed worden uitgezocht, wordt vaak de eerste optie, een hormoonzalf ingezet om de symptomen te bestrijden. Meer dan eens wordt de oorzaak niet vastgesteld of gevonden, en keert de aandoening met regelmaat terug.

Waarom is het zo moeilijk om de oorzaak te vinden?

Dit komt omdat er meerdere vormen zijn, die allemaal anders ontstaan.

Drie volgende vier vormen komen voor:  

Atopisch Eczeem:

Atopisch eczeem is een chronische aandoening die ook op andere delen van de huid voorkomt en heeft vaak een genetische oorsprong. Je ziet het in bepaalde families meer voorkomen.

Allergisch contact eczeem:

Allergisch contact eczeem ontstaat door een allergische reactie die een ontsteking van de huid veroorzaakt, zoals pollen bij een persoon met hooikoorts. Sommige cosmetische producten of metalen, zoals nikkel, zijn veelvoorkomende oorzaken van allergische huidreacties. Maar ook parfum, oogdruppels, contactlenzenvloeistof, sieraden, bepaalde cosmetica, geurstoffen, allergenen in de lucht of van voeding komen (voornamelijk zuivel is hier een boosdoener). Het immuunsysteem gaat overuren draaien en is verantwoordelijk voor dit eczeem.

Irriterend contact eczeem:

Irriterend contact eczeem wordt veroorzaakt doordat het ooglid of de directe omgeving in contact komt met een stof die de buitenste laag van de huid beschadigt, zoals bepaalde soorten make-up, zeep en wasmiddelen.

Wanneer het eczeem wordt veroorzaakt door een irriterend middel of allergeen, treden deze symptomen op binnen enkele uren na contact met de trigger. Indien niet meer gebruikt verdwijnt de reactie.

Seborrheisch eczeem:

Deze veel voorkomende aandoening is er verantwoordelijk voor dat de huid ontstoken raakt en schilfert. Het komt vaak voor op de hoofdhuid, maar kan ook vette delen van de huid aantasten, zoals de oogleden. Deze vorm is dus te herkennen als er ook op andere delen zoals de haargrens eczeem voorkomt.

Medicatie geneest eczeem niet, het werkt symptoom bestrijdend.

Behandeling

Voor alle soorten ooglid eczeem is het belangrijk om het oogcontour schoon te houden en deze zo min mogelijk aan te raken of te krabben. Dit helpt om verdere irritatie of infectie te voorkomen.

Waar mogelijk is het nuttig om contact irriterende stoffen en allergenen die opflakkeringen kunnen veroorzaken te identificeren en te vermijden.

Om ooglid eczeem te behandelen die wordt veroorzaakt door atopische eczeem of psoriasis, en voor onmiddellijke verlichting van symptomen is het raadzaam om:

De huid vocht te geven in de vorm van vochtinbrengende crèmes (zonder parabenen, formaldehyde, lanoline, parabenen of een toegevoegde geur). Het kan droogheid en jeuk verlichten. Het beste is om een zalf of balm (dikkere vette substantie) te gebruiken. Een zalf heeft de voorkeur boven een crème vanwege het hoge aandeel water in crèmes.

Eventueel kan deze worden aangevuld met een medicinale zalf die op recept wordt voorgeschreven. De meest voorgeschreven is de corticosteroïde crème. Deze onderdrukt de immuunreactie snel. Er kleven wel nadelen aan, omdat het een hormoonzalf is en daardoor de huid dunner wordt bij veelvuldig gebruik.

Een andere medicatie is de calcineurine remmer, ook op recept verkrijgbaar als ontstekingsremmer. Tijdens de eerste fase van gebruik kan deze een branderig gevoel geven, maar het voordeel is dat het geen hormonen bevat. Beide medicinale zalven zijn dus slechts symptoombestrijders.

Elimineer tijdelijk alle cosmetica en make-up voor een of enkele weken en bouw daarna weer een voor een op. Controleer steeds goed wat er gebeurt.

De volgende maatregelen kunnen het uitbreken van ooglidmatitis helpen voorkomen:

Voorkom krabben of wrijven over oogleden. Dit kan verdere schade aan de huid veroorzaken en verhoogt het risico op infectie.

Veranderingen in het voedingspatroon aanbrengen. Voedselallergieën kunnen oogliddermatitis veroorzaken. Met name zuivelproducten kunnen symptomen van atopische dermatitis veroorzaken.

Probeer producten tegen jeuk. Zelfzorg kan de neiging tot jeuk verminderen. Een warm of koud kompres kan ook helpen.

Vermijd bepaalde moisturizers. Producten die formaldehyde, lanoline, parabenen of geurstoffen bevatten, kunnen extra irritatie van de huid veroorzaken.

Regelmatig hydrateren. Elke dag een vochtinbrengende crème op de oogleden gebruiken, kan de ontwikkeling van symptomen voorkomen.

Gebruik minder zeep. Door kortere douches of baden te nemen, wordt de tijd dat de huid wordt blootgesteld aan mogelijke irriterende stoffen verkort. Het kan ook helpen om mildere zeep, antibacteriële zeep of zeep zonder geur te gebruiken.

Beperk het gebruik van make-up. Het gebruik van make-up rond de ogen, zoals oogschaduw of mascara, kan het gevoelige gebied rond de ogen irriteren. Minder gebruiken of overschakelen op hypoallergene merken kan nuttig zijn.

De oorzaken, typen en triggers van oogliddermatitis variëren. Het kan nodig zijn om verschillende van deze acties uit te proberen voordat je de meest effectieve vindt.

Risicofactoren

De huid rond de ogen is dun en delicaat, en daarom zijn de ogen bijzonder gevoelig voor irritatie.

Hoewel het moeilijk te voorspellen is wie ooglid eczeem krijgt, kunnen bepaalde factoren de kans op het ontwikkelen van de aandoening vergroten. Waaronder:

 • Genetische gevoeligheid.
 • Slechte persoonlijke hygiëne. Het niet reinigen van de huid kan tot de aandoening leiden.
 • Bepaalde beroepen. Deze omvatten alle stoffen die vaak worden blootgesteld aan mogelijke triggersubstanties, zoals landbouw-, bouw-, cosmetica- en
 • Bepaalde medicijnen. Medicijnen, zoals neomycine of bètablokkers, kunnen triggers zijn.
 • Medische omstandigheden. Hooikoorts, astma of andere huidaandoeningen, zoals acne of psoriasis.

Diagnose

Het is mogelijk om zelf een diagnose van ooglid eczeem te stellen als de oorzaak duidelijk is. Met vallen en opstaan ​​is het mogelijk om triggers te identificeren en te vermijden zonder dat medische hulp nodig is.

Een arts kan de vorm van dermatitis vaak diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek. Ze kunnen vragen stellen over risicofactoren, zoals hooikoorts.

Wanneer een allergische reactie als oorzaak wordt vermoed, kan een arts een patch-test aanbevelen. Hier wordt een algemeen allergeen op de huid geplaatst om te testen op een allergische reactie.

Je kunt bij een vermoeden ook thuis een test doen:

Als een irriterende stof de vermoedelijke oorzaak is, kan een ROAT test (Repeated open Application Test) worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de huid gedurende meerdere dagen wordt blootgesteld aan de irriterende stof om te testen op problematische huidreacties. Dit kan eenvoudig door een vermoede stof/ product twee maal daags in de elleboogplooi aan te brengen gedurende 14 dagen. Dit geldt alleen voor producten die normaliter ook op de huid blijven, dus niet voor tandpasta, shampoo e.d.

Stel dat er een reactie komt, dan nog moet worden uitgezocht op welk specifiek ingrediënt van dat product je reageert. Mocht er een reactie komen, dan stop je de test. Om te weten over welk specifiek ingrediënt het gaat, kan dan een zogenaamde plaktest nodig zijn. De ROAT kun je eenvoudig thuis uitvoeren, de plaktest loopt via de huidarts.

Annelies

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321004#diagnosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27333449/

 • Met veel genoegen heb ik allerlei behandelingen ondergaan, beleefd én nadien besproken
  met de dames van jouw team. En over dat team wil ik graag even iets zeggen!!
  Wat een prachtige vrouwen die met veel know-how jouw zaak vertegenwoordigen en met
  veel liefde over de materie praten waar ze voor zijn opgeleid máár ook vanuit hun hart
  de producten waar ze achter staan aan de vrouw kunnen brengen. De meeste tijd heb ik
  doorgebracht met Susanne en Charlotte maar ook de andere dames zitten in mijn hart. Het
  is nu eenmaal zo, dat er tegenwoordig geen complimentjes meer worden uitgedeeld terwijl ze
  zó verdiend zijn dus ik ga nu het voorbeeld geven.

  Marijke

 • Hallo Annelies en team,
  Gefeliciteerd met het behalen van de tweede prijs van de  Beauty Award.
  Het is altijd een feest, als je bij Annelies bent geweest! Ga zo door.

 • Iedere dag ben ik nog blij met MIJN wenkbrauwen…
  de wenkbrauwen die ik kreeg dankzij Annelies!

 • “Ik wil je bedanken voor de zeer fijne behandelingen die ik heb mogen ervaren in de afgelopen jaren.
  Ik moet op zoek naar een nieuwe “Annelies” en dat zal niet meevallen.
  QMS is niet verkrijgbaar in Canada.. Ik zit alleen nu met waar ik op moet letten om te weten wat een goede spa/salon is. Mijn huid is me zeer dierbaar en ik wil graag daar het beste voor”.

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Was weer een heerlijke behandeling vrijdag, geniet daar elke keer opnieuw zo van en voel de massage nog dagen doorwerken. Ik ben superblij met jouw behandeling Sanne, het advies van Anouk over Colorescience make-up, Timeblock en  Éminence producten! Alle producten doen wat ze beloven, en dat is fijn om te zien en ervaren.

   

  Sylvie

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!

  Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.

  Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Ben heel enthousiast over Éminence Organics en vind het team van Medi Spa Annelies heel goed en heel erg prettig.

 • Echte vakvrouwen die willen gaan voor huidverbetering. Ik heb geen acné meer en mijn huid ziet er kei goed uit!

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik mijn mening met jullie delen. Ik voel me altijd zeer welkom. Meestal heb ik een behandeling bij Renske of Charlotte twee vriendelijke, attente maar vooral zeer professionele teamleden. Omdat ik al zo lang bij jullie kom voelt het heel vertrouwd en ontspannen. Dit is fijn als je een behandeling ondergaat. Naast de behandelingen is het altijd prettig om binnen te lopen of te bellen als ik iets nodig heb. Jullie persoonlijke benadering maakt dat ik graag terugkom. Alle medewerkers kennen mijn naam en helpen vakkundig. Natuurlijk mag ik ook Jozijna niet vergeten. Vriendelijk, vakkundig, professioneel en persoonlijk betrokken.

 • Ik kom hier al vele jaren, met plezier en met een fijn gevoel onderga ik al de behandelingen.
  Iedereen is altijd heel vriendelijk en behulpzaam.
  Wat jullie ook allemaal bieden is zeer uitgebreid en vernieuwend.

 • Er zit nog steeds vooruitgang in de verbetering van mijn gezicht.
  Dankzij jullie goede behandelingen en producten. Toppie!

 • Hierbij wil ik even vertellen dat ik blij ben met mijn wenkbrauwen.
  Bedankt voor de service die je gaf tot dat de wenkbrauwen helemaal goed waren.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.