Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

28 oktober 2022

Ondersteun je microbioom voor een gezonde huid, darmen én geluksgevoel

Misschien heb je er al over gelezen of van gehoord, want het microbioom viert hoogtij in schoonheid en gezondheid. Het is populair in skin care en als supplement voor de darmen en dat is niet gek. Het is veel te lang onderbelicht gebleven, terwijl het van enorme waarde is voor de gezondheid van onze huid én lichaam. Ik neem je graag een stukje mee in de wondere wereld van ons microbioom.

Wat is het microbioom?

Het microbioom is een verzamelnaam van alle micro-organismen (levende wezens die zo klein zijn dat we ze met ons blote oog niet kunnen zien) in en op ons lichaam. De bekendste zijn bacteriën en schimmels. Ze zijn in een verdomhoekje geraakt en worden gezien als aanvallers, maar we mogen ze eerder zien als weldoeners die in onze darmen, in onze mond en op onze huid een erg belangrijke rol spelen mits ze in balans zijn. Het wordt ook wel flora genoemd. Wist je dat 3/10e van ons gewicht uit microben bestaat?

Microben regeren de wereld en zijn vele malen machtiger dan wij, ze waren er al lang voordat wij er waren en zijn onmisbaar voor ons. Ze zijn onze metgezel vanaf onze geboorte en zelfs tot na onze dood. Zonder hen zouden we aan infecties ten onder zijn gegaan. We zijn afhankelijk van microben.

Indien ze in balans zijn (als de goede de slechte overheersen) beschermen ze ons tegen ziekteverwekkers, dus bepalen ons immuunsysteem. In het lichaam en op de huid. We kunnen er dus maar beter vriendjes mee zijn.

Welke functie heeft het microbioom?

In ruil voor een ideale temperatuur en voeding beschermen ze ons. Ze houden van onverteerbare vezels uit onze voeding, maar we maken ook zelf voeding voor hen aan. Ze helpen met de spijsvertering, produceren vitamines en zorgen voor ons immuunsysteem. Pas bij een verminderde weerstand of een open wond, kunnen deze bacteriën in ons lichaam ziektes veroorzaken.

Op onze huid zorgen ze voor een intacte barrière, wat inhoudt dat de buitenste laag dicht genoeg is om stoffen tegen te houden van buitenaf die we niet in ons lichaam willen en het vocht wat zich in onze huid bevindt niet verloren gaat. Hoe belangrijk een goede barrière is lees je in deze blog.

Bij de darmen gebeurt exact hetzelfde. Bij een goede balans vindt er opname van voedingsstoffen plaats, is er voldoende bescherming tegen de schadelijke bacteriën en worden de goede gevoed, al gaat het daar nogal eens mis.

De buitenste lagen van de darmen en de huid worden steeds vernieuwd, en steeds met bacteriën en al afgestoten, uitgescheiden en weer opgebouwd met een nieuwe populatie cellen en bacteriën.

Deze buitenste laag is de beschermende bekleding van onze huid en lichaam, bestaande uit keratine. De huid neemt voedingsstoffen vanuit de darm op, en scheidt het via de huid weer uit.

De reis van de microben in de darmen

In de dunne darm zijn relatief weinig microben aanwezig, hier worden voedingsstoffen opgenomen en voor verteerd. Naarmate we meer richting de dikke darm gaan, neemt de populatie toe en verteren de microben het voedsel verder. Hier kunnen de microben zich vestigen. Behalve de rol die ze spelen bij de vertering van voedsel spelen ze een belangrijke rol in het behouden van een goed immuunsysteem en maken ze diverse vitaminen en vetzuren aan zoals vit. K, B1, B3, B9, B12.
In de dikke darm wordt voedsel verder afgebroken en verlaat het lichaam via de ontlasting. Deze bestaat voor de helft uit bacteriën!

De leefwereld van microben op de huid

Onze huid is vruchtbare grond voor microben, vooral waar veel talg wordt aangemaakt, zoals het gezicht, de borst en de rug. Hier treffen we veelvuldig de Malassezia gist en de Propioni (acné) bacterie aan. Ze bieden ons bescherming als er geen overgroei is, want dan ontstaan er ook problemen. Denk aan acné door de propioni bacterie en overgroei en dermatitis door de Malassezia gist. Ze dompelen zich graag onder in het vet.

Bij mensen met roos zijn gisten in veel grotere aantallen aanwezig, de gisten leven van het vetlaagje op de huid. Ze irriteren de huid en kunnen eczeem veroorzaken. De overmatig dode huidcellen zijn als roos zichtbaar.

De vochtige gebieden van de huid bevinden zich vooral onder de voeten, knie- en elleboogholtes, oksels, liezen, navel en huidplooien. Hier groeit de populatie Staphylococcus en Corynebacterium rijkelijk.

De droge gebieden (als een woestijn) betreft voornamelijk de huid van armen en benen. Hier zijn microben in een veel lagere concentratie aanwezig. Ze vinden het er niet fijn.

Ook zijn de bacteriën verantwoordelijk voor onze lichaamsgeur. Vrouwen verspreiden een meer zoetige uienlucht en mannen meer een camembert geur😉

De bacteriën op onze huid spelen dus een rol in onze partnerkeuze!

Ouder worden verandert de samenstelling van de microben, en het is een uitdaging om deze zo goed mogelijk te houden voor gezond verouderen van huid en lichaam.

De invloed van bacteriën op ons welzijn

Bacteriën kunnen zelfs ons gedrag beïnvloeden. Bacteriën zijn in staat om signalen over te dragen via de tiende hersenzenuw. Daar waar we geen bewuste controle over hebben. Het stuurt verschillende organen als hart, ademhaling, maar ook de darmperistaltiek. Er is communicatie met ons centrale zenuwstelsel, via honderden miljoenen zenuwvezels in de darmen. Hiermee is een route naar ons brein gecreëerd die invloed uitoefent op onze gemoedstoestand. En zo heeft voeding en een goede flora invloed op je welbevinden of kan andersom depressieve gevoelens veroorzaken. De hersenen en darmen werken intensief samen. Op deze manier zijn verliefde gevoelens in de buik (darmen) voelbaar. Iedereen weet ook dat stress een dramatisch effect heeft op de darmen. Al deze gevoelens hebben ook weer een effect op de samenstelling van de microben in onze darmen. Daarnaast spelen onze darmbacteriën ook een rol in de hormoonhuishouding. Redenen genoeg om er dus heel goed voor te zorgen.

Wat kunnen we doen voor een zo optimaal mogelijke flora?

In ons moderne leven missen we de diversiteit aan microben, wat gepaard gaat met het moeilijker de baas blijven over ontstekingen. Voor een betere diversiteit (dus immuunsysteem), zouden we onszelf meer mogen blootstellen aan onze omgeving. Het buitenleven, contact met huisdieren, een rijk dieet met veel gefermenteerde voeding, slapen met het raam open (zodat de omgevingsbacteriën ook binnen kunnen komen) en van tijd tot tijd een modderbad is goed voor ons. Goede ventilatie en een goede luchtvochtigheid zijn eveneens van belang.

 • Gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir en kombucha.
 • Vezels
 • Probiotica suppletie ondersteunt de darmfunctie en de gezondheid
 • Probiotica suppletie ondersteunt de gezondheid van de darmen
 • Microbioom producten voor de huid. Éminence Organics heeft een gloednieuwe collectie van producten ontwikkeld voor een optimale huidbarrière met de Kombucha microbioom collectie

Deze informatie is slechts een mini tipje van de sluier en de wondere wereld van het microbioom. Als belangrijke bron heb ik het boek van Remco Kort gebruikt, die als moleculaire microbioloog het fantastische boek over het belang van het onzichtbare leven schreef. De Microbe mens, een aanrader.

Annelies Aarts

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.