Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

26 juli 2023

De verschillen en aanpak van jeugd-acné en volwassenen-acné

Acné is een verzamelnaam die wordt gebruikt om verschillende vormen van huidaandoeningen te beschrijven, die allemaal worden gekenmerkt door verstopte poriën en ontstekingsreacties in de huid. Behalve de uiting van de verschillende vormen, kan ook de oorzaak en daarmee de aanpak heel verschillend en complex zijn. In deze blog duiken we in de verschillen, de complexiteit en de holistische aanpak.

De verschillende vormen van acné zijn:

 • Verstopping van de talgkliertjes, zichtbaar als mee-eters (open comedonen) en gesloten comedonen (witte bultjes).
 • De ontstekingsvariant die bestaat uit puistjes, papels (rode bultjes) en pustels (met pus gevulde bultjes), die ontstaan als gevolg van ontstoken talgklieren.
 • De ernstiger ontstekingsvariant die bestaat uit grote, pijnlijke knobbels en cysten en die bovendien gevoeliger is om littekens achter te laten na genezing.

De oorzaken van jeugd-acné:

Hoewel acné diverse oorzaken kan hebben, is de grootste oorzaak bij jeugdacné de hormonale verandering die plaatsvindt. Op weg naar volwassenheid wordt met name testosteron zowel bij jongens als meisjes verhoogd. Dit hormoon stimuleert de talgklieren om meer talg te produceren. Hierdoor kunnen de talgklieren verstopt raken en gevoeliger worden voor de acné bacterie die hier goed gedijt.

Naast hormonale veranderingen kunnen ook genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan van jeugdacné. Als er familieleden zijn die in hun tienerjaren last hadden van acné, is de kans groter dat een persoon ook acné zal ontwikkelen.

Ook stress en voeding kunnen een rol spelen in het ontstaan of verergeren van acné, en het gebruik van verkeerde of te agressieve huidverzorging kan de huid irriteren of de acné verergeren.

De aanpak van jeugd-acné:

 • Huidreiniging in de ochtend en avond. Start met het tweemaal daags reinigen met een natuurlijk huidproduct, zodat alle vuil van buitenaf de huid niet verder verstopt en de dode huidcellen verwijderd kunnen worden. Vergeet niet dat de huid een uitscheidingsorgaan is en afvalstoffen mee naar buiten neemt. Laat je adviseren door een huidspecialist over het productgebruik.
 • Behandeling bij de huidspecialist. Mee-eters verdwijnen namelijk niet vanzelf en blokkeren de talgklier, waardoor die talgklier uitzet en er een ontsteking ontstaat. De huidspecialist reinigt de huid dieper met een peeling en drukt de puistjes en mee-eters op een professionele manier uit, waardoor de kans op littekens geminimaliseerd wordt. Op deze manier wordt erger voorkomen en vaak met goede resultaten, al is dit een periode van dweilen met de kraan open. De hormonen gaan nu eenmaal hun eigen gang en hebben tijd nodig om in balans te komen.
 • Stress en voeding: Leer je eigen lijf en de reactie kennen op voeding en stress. Wanneer verergert het? Na veel stress? Na het eten van bepaalde voeding? Deze informatie leert je veel. Als je huid ergens niet goed op reageert, kun je hier door het tijdelijk weglaten ervan zelf invloed uitoefenen. Zuivelproducten of suikerrijke voeding kunnen bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben, maar het is voor ieder persoon weer anders.
 • Medicatie: Overleg met je huidspecialist of medische behandeling nodig of gewenst is. De huisarts kan medicinale crèmes zoals retinoïden, benzoylperoxide en antibiotica voorschrijven. Antibiotica van binnenuit heeft echter weer als nadeel dat het niet alleen de boosdoener, maar ook de goede bacteriën aanpakt wat niet goed is voor de darmwerking. De anticonceptiepil wordt ook wel voorgeschreven om acné te verminderen. Bij de ernstigere vorm van acné kan Isotretinoïne (Roacutane) als medicijnkuur worden ingezet door een dermatoloog. Deze is effectief maar ook erg pittig in bijwerkingen en niet zonder risico.

De oorzaken van volwassenen-acné:

We spreken van volwassenen-acné vanaf 25 jaar. In tegenstelling tot jeugd-acné is deze vaak complexer in zowel oorzaak als behandeling, omdat ze variëren van persoon tot persoon. Dat er sprake is van een disbalans is duidelijk. Maar waar dit dan vandaan komt, is minder helder dan de hormoonschommeling waarvan de puberteit de aanleiding is.

Enkele mogelijke oorzaken van volwassenen acné zijn:

 • Hormonale schommelingen: Hormonale veranderingen blijven een belangrijke factor bij volwassenen acné. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld acne ervaren als gevolg van hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, perimenopauze of het gebruik van hormonale anticonceptiemethoden.
 • Stress: Stress kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van volwassenen acné. Stress stimuleert de afgifte van bepaalde hormonen, zoals cortisol, die de talgproductie kunnen verhogen en ontstekingen kunnen veroorzaken.
 • Huidverzorgingsproducten: Het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten, met name producten die comedogene (porie-verstoppende) ingrediënten bevatten, kan bijdragen aan het ontstaan van acne.
 • Voeding: Hoewel de relatie tussen voeding en acne nog steeds onderwerp van onderzoek is, kunnen sommige voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, bij sommige mensen acne verergeren.
 • Genetica: Als acne in de familie voorkomt, kan dit de kans vergroten dat iemand zelf ook volwassenen acné ontwikkelt.
 • Cosmetica en make-up: Sommige cosmetica kunnen comedogene ingrediënten bevatten die de poriën kunnen verstoppen en acne kunnen veroorzaken.
 • Medicatie: Het gebruik van bepaalde medicijnen kan acne als bijwerking hebben. Voorbeelden zijn steroïden, anticonceptiepillen, anticonvulsiva en lithium.
 • Roken en omgevingsfactoren: Roken en blootstelling aan luchtvervuiling kunnen ontstekingen in de huid verergeren en bijdragen aan acne.
 • Onderliggende gezondheidsproblemen: Sommige medische aandoeningen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of hormonale aandoeningen, kunnen volwassenen acné veroorzaken.

De aanpak van volwassenen-acné:

Behalve dat de lijst van oorzaken veel langer is dan bij jeugd-acné, is het ook nog eens heel individueel, zodat het vinden van de exacte oorzaak of de combinatie ervan een hele uitdaging kan zijn. Het is daarom raadzaam om dit samen met deskundigen uit te pluizen. Je huid vertelt je namelijk iets; er is een disbalans. De huidspecialist, de dermatoloog, de voedingsdeskundige, een psycholoog, en darmtherapeut kunnen allemaal op dit lijstje van deskundigen staan die kunnen bijdragen aan herstel, voorkomen. De allerbelangrijkste persoon ben je echter zelf, omdat niemand je lichaam beter kent dan jijzelf. En door ontdekken kun jij wijzer worden wat jou uit balans brengt en bij wie jij je geholpen voelt. Deze ontdekkingsreis kan je veel leren en kan helaas eveneens een hele poos in beslag nemen.

Waarom het zoveel complexer is:

Hormonale schommelingen zijn vaak meer uitgesproken bij volwassenen, vooral bij vrouwen, vanwege factoren zoals menstruatiecycli, zwangerschap, menopauze en hormonale anticonceptie. Deze hormonale acne kan hardnekkiger zijn en reageren minder goed op traditionele behandelingen.

Vertraging in behandeling: Veel mensen die in hun volwassenheid acne ontwikkelen, hebben de neiging om te denken dat het een tijdelijk probleem is dat na de tienerjaren vanzelf zal verdwijnen. Hierdoor kan er een vertraging optreden in het zoeken naar professionele behandeling, waardoor acne de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen en moeilijker te behandelen wordt.

Huidgevoeligheid: Naarmate we ouder worden, wordt onze huid meestal dunner en gevoeliger. Sommige acnebehandelingen die effectief zijn voor jeugdacne, kunnen te hard zijn voor een volwassen huid, waardoor irritatie en bijwerkingen kunnen optreden.

Onderliggende gezondheidsproblemen: Bij volwassenen kan acne soms verband houden met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), schildklieraandoeningen of andere hormonale onbalans. Als de oorzaak van acné dieper ligt, kan het behandelen van de onderliggende aandoening essentieel zijn om de acné onder controle te krijgen.

Levensstijlfactoren: Stress, slaapgebrek, slechte voeding en andere levensstijlfactoren kunnen bijdragen aan acne bij volwassenen. Vaak omstandigheden van een te druk en gejaagd leven, waardoor rust, tijd en aandacht er voor jezelf bij inschiet, wat vervolgens het stresslevel weer opjaagt. Met acne als resultaat en daardoor nog meer stress. Het aanpakken van deze factoren naast de behandeling kan belangrijk zijn voor een succesvolle aanpak.

Medicatiegebruik: Volwassenen kunnen meer geneigd zijn om medicijnen te nemen voor andere gezondheidsproblemen, wat soms bijwerkingen kan veroorzaken die acne kunnen verergeren.

De holistische aanpak van volwassenen-acné:

Bovenstaande lijst geeft duidelijk weer dat het een puzzel kan zijn voordat de oorzaak of combinatie ervan helder is. Dan begrijp je dat het tijd en aandacht vergt van de persoon in kwestie, maar ook van de deskundige. Ook kan ik je vertellen dat er geen enkel product de heilige graal of oplossing is, maar wel helpend kan zijn in het behandeltraject of protocol.

Je kunt kiezen uit de beschreven aanpak van de jeugd-acné, maar waarschijnlijk kom je daar niet mee uit, met uitzondering van de inzet van het medicijn Roacutane. Maar in de volwassen periode of met het oog op zwanger worden is dat geen optie vanwege de grote negatieve bijwerkingen.

De allerbelangrijkste stap is om niet zomaar alles te gaan proberen wat je leest, hoort of ziet, maar een deskundige in vertrouwen te nemen om samen een plan op te stellen, samen onderzoek te doen en de puzzelstukjes in elkaar te passen. Hoewel dit van de persoon zelf veel vergt, kan het ook een ontdekkingsreis zijn die je algehele gezondheid en welbevinden naar een hoger niveau brengt. Hoe beter je jezelf en je lichaam leert kennen en het kunt geven wat het (ver)dient en los kunt laten wat het liever niet heeft, hoe meer balans je ook in je leven ervaart.

De holistisch skin expert

Maak een afspraak met de huidspecialist voor een uitgebreide intake en huidanalyse (met beeld van voor en tussentijds om vooruitgang of teruguitgang te beoordelen, je vergeet vaak hoe het was).

Houd een dagboek bij, wanneer het begon, wat je voelde, wanneer het slechter gaat en wanneer beter, welke voeding, etc. Het geeft je veel inzichten.

Bespreek met je behandelaar die tijd voor je neemt (!) heel eerlijk wat je zelf voelt. Omdat kwetsbaar en eerlijk durven zijn en daarnaast bereidheid om mee te werken de weg naar herstel is. Vraag om advies naar welke andere deskundige hulp je doorverwezen zou kunnen worden, om te ontdekken waar de pijnpunten liggen.

Laat je adviseren. Start aan de buitenkant met natuurlijke skin care en een gepaste huidbehandeling met reiniging, kies voor een zachte aanpak en het herstellen van de huidbarrière. De huid heeft al genoeg te verduren en stress, het enige wat het wil is normaal functioneren. De vocht- en vetbalans mag hersteld worden en nog harder uitdrogen is korte termijn denken.

Terwijl je naar de echte oorzaak zoekt met de specialist, kun je medicinale crèmes of medicatie laten voorschrijven door de dermatoloog ter symptoombestrijding zoals bij jeugd-acné beschreven. Het verbeterde huidbeeld zal je zelfvertrouwen goed doen, maar blijf samen verder onderzoeken, elimineren of loslaten tot je eigen lichaam haar of zijn balans heeft teruggevonden.

Je staat er niet alleen voor; samen kom je verder. Als holistisch skin expert helpen wij je graag bij deze aanpak, waarbij we de tijd voor je nemen en je je gehoord, gezien en veilig mag voelen. Ondanks dat de weg niet altijd gemakkelijk is, ben ik ervan overtuigd dat deze ontdekkingsreis je veel over jezelf zal leren, waardoor je weer straalt als wie je echt bent. Zowel van binnen als van buiten, en mooier dan ooit tevoren!

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.