Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

9 september 2021

De oorzaak van acné en wat bewezen wel werkt

Je snapt er niets van. Bent rond de dertig jaar, er is niets veranderd aan je hormoonsituatie (pilgebruik, spiraal, zwangerschap etc) en plotseling sta je onder de puistjes. Je laat je huid behandelen, je gebruikt de geadviseerde producten en toch lijken er elke dag ontstekingen bij te komen. In deze situatie is er een disbalans in je lichaam, en deze moet je zien op te sporen.

Acné is een van de grootste huidaandoeningen wereldwijd en steeds weer komen er nieuwe wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen. Tijd voor een update.

Acné ontstaat niet zomaar, daar gaat iets aan vooraf. Normaal gesproken is er een evenwicht in het lichaam en de huid. De bacteriepopulatie die we hard nodig hebben raakt ergens door uit balans, waardoor de acné bacterie gaat woekeren.

Intussen leiden erg veel mensen onder deze, soms jarenlang aanhoudende aandoening met pijn, onzekerheid en ongemak tot gevolg. Hoe kan het toch zijn dat ondanks alle medische kennis hier nog altijd veel onduidelijkheid over heerst en acné soms zo moeilijk onder controle te krijgen is?

Er wordt veel te weinig naar de oorzaak gekeken. Als de disbalans niet wordt aangepakt dan is het vaak dweilen met de kraan open. De beste crèmes kunnen dit probleem alleen niet oplossen, daar moet jij zelf aan meewerken. Je lichaam wil je iets vertellen.

Mogelijke oorzaken:

Acné heeft een oorzaak. Altijd.

Waar komt die acné vandaan? Wanneer en waardoor is deze ontstaan?

In de puberteit kunnen we de verandering van hormonen de schuld geven. Die worden door elkaar gehusseld en moeten hun weg vinden. Hier speelt erfelijkheid een behoorlijke rol, hadden vader of moeder hier ook last van, dan is de kans redelijk aanwezig dat de geschiedenis zich herhaalt.

Maar acné kan op alle leeftijden ontstaan, waarbij je niet meteen aan hormonen denkt. Toch zijn die er (bijna) altijd mee gemoeid. (denk aan het stresshormoon).

Tijdens de overgang speelt hetzelfde verhaal, acné kan zomaar weer de kop opsteken.

Van buitenaf kan een vette huid (opstapelen van dode cellen en verstopping van de talgklieren) een oorzaak zijn. Verkeerde huidreinigers, huidverzorging en make-up kunnen de huid eveneens verstoppen. Het niet goed verzorgen van je huid (reinigen) kan een bron zijn. De huid is een uitscheidingsorgaan, dus de ‘weg moet vrij blijven’ om de afvalstoffen ook door te kunnen laten.

Natuurlijk zijn er nog meer soorten van acné, die komen in een andere blog aan de orde.

Hoe kom je achter de oorzaak?

Leer je lichaam en jezelf beter kennen.
Feit is dat de echte oorzaak niet altijd duidelijk is, maar voor een natuurlijke aanpak wel zeker van toegevoegde waarde is. Het is interessant om te leren hoe jouw lichaam werkt en hoe het reageert. Wat bij de een niets doet, kan bij de ander zomaar voor problemen zorgen.

Een dagboek bijhouden over je eetgewoonten en de uitbraken leveren je veel informatie op, evenals het weglaten (voor een tijdje) van bepaalde voeding om te kijken wat het doet met je huid. Samen met de huidspecialist kom je verder.

De medische aanpak

De medische aanpak pakt acné vanaf de buitenkant keihard aan. En daar ligt meestal niet de oorzaak, maar alleen het gevolg.

 • Met anti-biotica (waarbij de veroorzakende bacteriën, maar helaas ook de goede bacteriën worden gedood) Hierna moeten de darmen weer herstellen, we hebben de goede zo hard nodig!
 • Met benzoyl peroxide (die aangebracht wordt op de huid en de acné bacterie doodt, maar ook de huid kan irriteren. De bovenste huidlaag verweekt.
 • Met Iso tretinoïne ofwel Roaccutane (een krachtig medicijn wat je voor 4 maanden slikt met enorm veel bijwerkingen). Soms kan deze nodig zijn, in heftige acné situaties.

De natuurlijke aanpak

Heeft er een verandering in je leven plaatsgevonden? Heb je het druk? Hoe is je voedingspatroon? Hoe is je ontlasting? Deze vragen zijn van enorm belang, maar worden door de arts niet gesteld. De gespecialiseerde of holistisch schoonheidsspecialist zal hierover doorvragen.

Het Westerse voedingspatroon met veel bewerkte voeding is acné bevorderend, zo is inmiddels wetenschappelijk vastgesteld.

te veel toegevoegde suikers, verkeerde vetten, koolhydraten en natrium en te weinig volle granen 

Wetenschappelijk bewezen werkzaam en zelf toe te passen:

Van binnenuit:

 • Vitamine D tekort (aanvulling met suppletie)
 • Zuivelgehalte is te hoog
 • Glycemische index is te hoog (De glycemische index (GI) van een levensmiddel verwijst naar de stijging van de bloedglucosespiegel, ten opzichte van zuivere glucose, 2 uur na consumptie van dat levensmiddel. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt.
 • Tekort aan gezonde vetten. Eet meer gezonde vetten (goede oliën en vis) en  vul evt. aan met omega 3.  Voor de vetbalans van elke cel en nee, hier wordt de huid niet vet van! Zoals je van gezonde vetten ook niet dik wordt. Het remt ontstekingen.
 • Ondersteuning met probiotica geeft veelbelovende resultaten

Van buitenaf:

 • (Biologische) producten die de huid niet verstoppen met bewezen ingrediënten
 • Fysieke behandelingen door een gespecialiseerd specialist (peelings, laser- of licht therapie en uitreinigen) Deze behandelingen kunnen vergoed worden door je ziektekostenverzekeraar

Mindset & geestelijk welzijn

 • Wetenschappelijk wordt acné als een enorme psychische belasting genoemd. Maar het kan ook een oorzaak zijn. Iemand die veel stress ervaart, depressieve gevoelens heeft of waar de omgevingsfactoren meespelen is ook niet in balans. Haar of zijn hormonen en alle lichaamsprocessen reageren hierop en kan in acné tot uiting komen.

Het lichaam geeft een signaal, de natuur zoekt nu eenmaal altijd naar balans.

Goed voor jezelf zorgen, ook geestelijk is een eerste aanpak van acné. Momenten kiezen waarop jij tot rust komt, wat jou goed doet. Dit kan een wandeling in de natuur zijn, ontdekken of je gelukkig bent in wat je doet of hoe je leeft.

Alles heeft invloed op alles. Hoe verder we van de natuur en onze natuur af leven, hoe meer disbalans er komt. Niet voor niets komen huidaandoeningen zoveel meer voor dan vroeger.

Ben je bewust van je eigen inbreng die je naar een oplossing brengen, samen met een huidexpert. Probeer het op de natuurlijke manier, en zo nodig met aanvulling van medicatie. Het vergt discipline en soms tijd, een weg te gaan, maar wel een die je verder brengt naar beter.

Heb je vragen of wil je een gratis consult, neem dan contact op met medispa@annelies-aarts.nl

Bronnen:

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32268447/

*Annelies Aarts huid & hormoon expert

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.