Onze webshop
Mail ons
Bel ons
0413 - 343674

Nieuws

9 november 2020

Collageen, hét middel tegen huidveroudering

Collageen is hot. Het is een feit dat collageen hét jeugdigheidselixer is, dus willen we massaal collageen. Wat is de waarheid over collageen? Wat kun je er zelf aan doen en wat doet je lichaam zelf aan aanmaak hiervan?  Welke producten werken echt en wat doen ze?

De industrie ziet er brood in, en maakt allerlei producten met collageen om de consument te verleiden. Want oud worden willen we wel, maar er oud uitzien?

Daar ligt de gevoelige snaar die ze proberen te raken. En zo zijn er inmiddels varianten van collageen op de markt in de vorm van supplementen, drankjes, snoepjes, koffie enzovoort.  De prijzen variëren enorm, en kunnen oplopen tot zeer kostbaar. De consument ziet begrijpelijkerwijs door de bomen het bos niet meer. Wat werkt wel?

Keuringsdienst van Waarde dook erin, en op hun manier beoordeelden en veroordeelden ze de werkzaamheid van collageen.

Ook ik dook in de materie, bezocht leveranciers en ontleedde de wetenschappelijke onderzoeken. Ook deel ik mijn mening vanuit onze praktijkervaringen in Medi Spa en geef mogelijkheden aan om collageen zoveel mogelijk in stand te houden of op te bouwen.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit, is een soort taaie lijmachtige stof waaruit ons lichaam voor zeker een derde bestaat. Het is een ijzersterke stof die zorgt voor de samenhang en stevigheid van ons lichaam. Hierdoor kunnen we staan en bewegen. Voor de stevigheid en elasticiteit van verschillende soorten bindweefsel zoals ons kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, huid, tanden én bloedvaten. Het is ook nog eens een communicatienetwerk dat boodschappen uitwisselt voor het optimaal functioneren van ons lichaam.

Ons lichaam maakt toch zelf collageen aan?

Collageen wordt door ons lichaam tot een bepaalde hoogte zelf aangemaakt, de aanmaak neemt echter af bij het ouder worden en wordt vanaf je 25e levensjaar geleidelijk aan minder. Fibroblasten zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak en opbouw van collageen en ze bevinden zich in het bindweefsel.

De vermindering van collageen komt dus door de leeftijd, maar wordt voor een belangrijk deel versneld of vertraagd door lifestyle. Schadelijke veranderingen in cellen en weefsels ontstaan door een ongezonde lifestyle van teveel zon, roken, stress en ongezonde voeding. Te weinig water drinken en te weinig bewegen doen er ook geen goed aan.

Aan je huid is het goed zichtbaar wanneer collageen afneemt aan het verlies van stevigheid en elasticiteit. Huidatrofie en huidveroudering zijn het gevolg.

Collageen zorgt voor:

 • Behoud of verbetering  van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid
 • Behoud of verbetering van de stevigheid van de huid
 • Behoud van een normale veerkracht van de huid
 • Anti-aging
 • Vermindering van Rimpels
 • Verbetering hydratatie

Hoe pakken we huidveroudering en de opbouw van collageen aan?

We weten inmiddels dat collageen veel voor ons en onze huid doet. Een juiste aanpak voor de huid is van buiten én binnen. Door een combinatie van beiden krijg je een optimaal resultaat. Realiseer je echter wel dat wat je inneemt aan voeding en suppletie eerst de tekorten in het lichaam aanvult en dat de huid een sluitpost is. Je begrijpt dan ook dat slechts een grotere hoeveelheid binnenkrijgen nodig is om je huidcollageen te kunnen opbouwen.

Er zijn meerdere manieren om collageen in stand te houden of te stimuleren. Door regels van een gezonde lifestyle met de aspecten die ik hierna ga noemen.

1 Voeding

Met de juiste voeding kun je collageen toevoegen aan het lichaam en de opbouw stimuleren. Het probleem is dat wij een ander eetpatroon hebben dan onze voorouders. Zij aten een dier van kop tot staart en kregen daardoor de collageenrijke bestanddelen binnen van botten, beenmerg, pezen en huid van het dier.

Maar wie eet dit nu nog? Bovendien neemt de groep vegetariërs toe, die daarom nog eerder met tekorten van collageen kampen.

Voeding met een hoog gehalte aan collageen of die de collageen aanmaak stimuleren:

 • Eieren, en met name het vlies aan de binnenkant van de schaal, zuivel en kaas
 • Rund en varkensvlees, wild en gevogelte, vis
 • Tarwekiemen, pinda’s en zaden
 • Peulvruchten
 • Oma’s getrokken runderbouillon van botten
 • Snijbiet, sperziebonen, spinazie, rode paprika, tomaten, knoflook

Vitaminen en mineralen:

 • Met name vitamine C is een onmisbare vitamine voor de opbouw van collageen. Daarbij beschermt deze vitamine de afbraak ervan. (Stress en roken breken vitamine C versneld af.)
 • Vitamine D is belangrijk voor collageen opbouw, en een tekort breekt collageen sneller af.
 • OPC (druivenpitten) is een anti-oxidant die collageen beschermt
 • MSM is een zwavelverbinding die een gunstige invloed heeft op bindweefsel en collageen.
 • Ook hebben we veel mineralen nodig voor gezond collageen, waaronder kalium, ijzer, fosfor, koper, zink, kobalt, fluoride en selenium. Deze komen ook voor in de botten van de getrokken soep.

2 Beweging

Beweging zorgt er voor dat fibroblasten normaal blijven produceren. Door beweging worden ze aan het werk gezet. Rust roest, waardoor er minder collageen wordt geproduceerd en dáárdoor neemt de hoeveelheid bindweefsel af.

Dat ga je vroeg of laat voelen en zien. Fietsen, wandelen en met je armen zwaaien is al voldoende om de fibroblasten te activeren. Stretchen, massages en oefeningen als yoga zijn hier supergezond voor!

Fibroblasten zetten uit door stretchen, het weefsel wordt ontspannen en soepel. Bij beweging wordt er al binnen drie dagen nieuw collageen geproduceerd! Een goede motivatie.

3 Aanvulling van Suppletie met collageen en anti-oxidanten:

En hier komen we bij het aanbod waar we door de bomen het bos niet meer zien. Poeder, tabletten, snoepjes of wat dan ook worden ingenomen, maar wat gebeurt er dan? Via het speeksel moeten ze de zure maagsappen passeren en overleven naar de dunne en vervolgens de dikke darm. Daar moeten ze worden opgenomen in de bloedbaan, althans wat er dan nog van over is en áls het al opgenomen wordt en niet in de wc belandt.

Vervolgens neemt het lichaam het waar het het hardst nodig heeft, en omdat ons lichaam uit  zoveel collageen bestaat is dat nogal wat. Wat blijft er nog voor de huid over?

Wetenschappelijk bewezen:

Toch tonen diverse wetenschappelijke onderzoeken aan dat collageensuppletie de huid functie kan verbeteren over het hele lichaam. De huidtextuur verbetert, de huid wordt gladder en zachter.  Alhoewel er ook belangenbehartiging een rol kan spelen in deze onderzoeken, zijn er gelukkig ook onafhankelijke bekend.

Wat minstens zo helder is, is het feit dat je het merkt aan je huid, je haren en je nagels. Dat je huid steviger aanvoelt en er ook zo uitziet. Diverse meet apparatuur kunnen het eveneens aantonen. Maar voor werkzaamheid dient er wel voldoende collageen ingenomen te worden, aangevuld met bepaalde vitaminen en anti-oxidanten.

Ik heb een selectie gemaakt van twee collageen suppleties die werkzaam zijn volgens de wetenschappelijke onderzoeken.

Actinovo Liposomaal Collageen

Dit is een een vloeibare variant op basis van Bovine, rundercollageen.

Deze wordt goed opgenomen in de bloedbaan door de liposomale werking. Het is aangevuld met vitamine C. De dagdosis is 10 ml collageen.

Collagen+

Een poedervorm op basis van viscollageen ((Naticol®)

Een poeder om de eenvoudige reden dat het niet in een tablet zou passen. Deze bevat behalve veel collageen per dagdosis ook veel extra stoffen als: MSM, glucosamine, L-lysine, lactoferine, zink vit. D en C. Bevat ook anti-oxidanten en enzymen, Curcumine, resveratrol, astaxanthine, betacaroteen, groene thee en ECGC, Phytoceramiden en hyaluronzuur, B vitaminen en de mineralen calcium, magnesium, koper, mangaan, sselenium en zink. Door de unieke combinatie van bovenstaande stoffen is dit product zeer effectief en geeft zichtbaar resultaat aan de huid en natuurlijk profiteert ook het lichaam mee. De dag dosis is 6 gram collageen.  

Het is bewezen dat dagelijkse consumptie van gehydrolyseerd collageen in verschillende doses, uit verschillende bronnen, veel voordelen voor het menselijk lichaam kan opleveren, van het verlichten van gewrichtspijn tot het verbeteren van de gezondheid van de huid.

Een mooie bijkomstigheid:

Gehydrolyseerd collageen kan worden verkregen uit afval van landbouwproducten (botten, pezen en huid). Het recyclen van deze bijproducten kan helpen de vervuiling die door dit soort afval wordt gegenereerd te verminderen en ze om te vormen tot een nieuw product met een hoge functionele waarde.

4 Behandelingen in onze Medi Spa

Er zijn diverse behandelmethodes die de fibroblasten stimuleren om collageen aan te maken. Fibroblasten verminderen namelijk niet in aantal, maar worden lui.

Fibroblasten communiceren óók met het immuunsysteem. Vindt er ergens een ontstekingsreactie in het lichaam plaats? Of is er weefsel beschadigd? Dan zorgen de fibroblasten ervoor dat het lichaam weer herstelt. Door de ontstekingsreactie te helpen reguleren óf door meer collageen te produceren voor weefselherstel. En daar maakt de beauty industrie dankbaar gebruik van voor tevreden consumenten.

De fibroblasten reageren en als reactie daarop komt er energie en ontspanning vrij. Een boost om haar functie weer beter uit te oefenen. Samen met producten vol anti-oxidanten een powerteam.

 • Deep tissue en bindweefselmassage stimuleren de biologische processen.
 • Mesotherapie: met micro injecties wordt een cocktail aan vitaminen, aminozuren en anti oxidanten in de middelste huidlaag gebracht op basis van hyaluronzuur.
 • Microneedling, door minuscuul kleine verwondingen wordt de huid aangezet tot reparatie en herstel en opbouw van collageen.
 • Laserbehandelingen. Minuscule verwonding of stimulatie van de huid, met als reactie herstel en opbouw.

5 In verzorgingsproducten van Éminence Organics

Collageen is te groot van molecuul om door de huid opgenomen te worden. Peptiden (kleinere deeltjes) kunnen dit echter wel. Peptiden leveren bouwstoffen aan de fibroblasten om collageen aan te maken. Kies je voor organische producten, dan hoeft het lichaam ook geen rommel op te ruimen en hoeft het alleen maar te bouwen. Net zoals dit met gezonde voeding het geval is. Lees hier meer over collageen in huidverzorging.

Conclusie

Neem niet klakkeloos een product uit de schappen, maar kijk naar de ingrediëntenlijst. Kom je er niet uit, laat je dan door een huidspecialist of voedingsexpert voorlichten. Laat je informeren.

Ik waardeer het feit dat het programma Keuringsdienst van Waarde dingen transparant maakt en mensen de ogen opent, al mogen ze niet beslissen wat jij ermee doet, dat is jouw eigen keuze.

Investeren in jouzelf, je gezondheid en een goed gevoel is niet verkeerd, maar doe het bewust.

Een combinatie van een gezonde lifestyle die hierboven beschreven is, met naar wens een aanvulling is heel goed mogelijk. Krijg waarde voor je geld, en bekijk wat waarde heeft voor jou.

Annelies

Bronnen:

https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/29-10-2020/KN_1716422

https://www.sckinnutrition.com/downloads/NaticolSkinStudy5g.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070905/

https://www.groenevrouw.nl/blog/gelatine-collageen-en-waarom-eigenlijk

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30122200/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271718/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238338/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271718/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

 • Hierbij wil ik Anita een compliment geven en veel dank doen toekomen. Zij heeft mijn ogen en wenkbrauwen prachtig bijgewerkt. Met geduld en rustige begeleiding. Dank dank.

  Madeleine Mastboom

 • Goede ervaringen met het abonnement, persoonlijk, goede adviezen. Aanpassingen en/of veranderingen altijd mogelijk. Fijn om afspraken al in agenda te hebben, ook hier zijn aanpassingen van datum en/of tijd altijd mogelijk.

  Een aanrader!

  Finy

 • Goedemorgen allemaal,

  Ik wil jullie heel hartelijk bedank voor de verwen behandeling van gisterenavond. Ik heb ervan genoten Naar mijn gevoel heeft het echt geholpen, gek maar waar dat dat zo snel kan. Mijn hele lijf heeft gereageerd. Ontslakken. Zelfs mijn oog is niet meer zo donkerblauw, Dus het helpt echt. Ik ga nu onderweg naar een snelle genezing. Heel veel dank met een warme groet,

   

  Mary

 • Ik vind het bijzonder, hoe compleet het assortiment is, met natuurlijke producten van Éminence!Dat daarbij ook nog heel doeltreffend is.Voor ieder huidprobleem, of elk huidtype  een specifiek product, en aangename geuren.

   

  Ans Wiegmans

 • De producten van Éminence zijn super voor mijn huid, en de behandelingen die jullie uitvoeren altijd van zeer hoge kwaliteit. De ideale combi van een kwaliteit product met superieur opgeleiden handen!

 • Weer een superfijne body Peel touch behandeling van Jannie gehad. Heerlijk! Dank je wel Jannie!

  Mieke Brouwers

 • Al geruime tijd mag ik gebruik maken van een abonnementsvorm bij jullie.Ik ervaar dit als enorm fijn. Je weet wat je iedere maand kwijt bent en hebt er verder geen omkijken naar. Behandelingen worden ingepland op tijden dat je kunt. Super fijn en een echte aanrader voor iedereen.

  Maggy Peters

 • Ik gebruik nu sinds korte tijd de producten van Éminence en ik ben echt super tevreden met de resultaten! Mijn huid straalt en ik heb geen acné meer gehad sindsdien 🙂 Ik ben helemaal verkocht! Ik zal de producten zeker blijven bestellen bij jullie. Ik had nooit gedacht dat mijn verzorgingsroutine zo fijn kon zijn. De producten geven het gewenste resultaat en tegelijk zijn ze toch zacht voor de huid, en ze ruiken heerlijk! Ik wou dit toch even met jullie delen omdat ik vind dat dit ook gezegd mag worden. Ik wil jullie ook nog bedanken voor het advies dat jullie mij gegeven hebben. Ik ga deze producten zeker blijven gebruiken. Doe zeker zo verder en een dikke duim voor jullie!

  Hanne

 • Gisteren was ik voor de 1e keer bij jullie en ik wil jullie graag complimenteren met de hartelijke ontvangst, de goede uitleg, de ‘aangename’  behandeling, kortom jullie stralen echt zorg uit voor de mensen die de prachtige salon bezoeken!

  Berty Mulder


 • Vandaag 2 zones laten behandelen door Charlotte met de Soprano Ice laser tegen haargroei.
  Goede uitleg gehad van Charlotte, ze is duidelijk werkt netjes en weet heel goed wat ze aan het doen is.
  De laserbehandeling met de Soprano Ice is erg prettig tegenover de normale diode laser, de pijn valt erg mee en het gaat veel sneller. Je voelt je bovendien meteen op je gemak.

  Patrick Verhoeven

 • Annelies behoort bij mijn ‘hulptroepen’, door haar is mijn droefheid weer een beetje uit mijn gezicht en krijgt het weer glans. Een liefdevolle vakvrouw, pur sang.

   

  Cunera

 • Graag wil ik even mijn compliment maken over jullie bijzonder vriendelijke en gastvrije medewerkers. Ik ben onder behandeling bij Charlotte, en voor haar geldt dit zeer zeker ook.

  Elise

 • Vorige week voor de eerste keer bij Charlotte geweest voor de laserbehandeling met de speciale soprano ice. Charlotte legt alles heel goed uit en neemt echt de tijd voor je. Je kan echt zien dat ze plezier heeft in haar werk en in haar vak! Haar enthousiasme werkt aanstekelijk! Het laseren deed totaal geen pijn! Wat een verademing na al die IPL behandelingen. Voor mij alleen nog maar deze laser. Pijnloos, snel en effectief. De rit naar Medi Spa Annelies alleen al was heel erg fijn. Geen drukte, mooie natuur. Je kan voor de deur parkeren. Ideaal. Ik mag volgende week weer voor de oksels. Heb er nu al zin in.

  Ellen van Erp

 • Ik wil jullie even laten weten dat het weer goed gaat met mijn huid. Het ziet er echt stukken beter uit. Bedankt voor de goede adviezen en jullie goede zorgen. Lang leve Éminence Organics! Ik ben fan.

  Ellen Rooijakkers

 • Een abonnement met vooraf geboekte afspraken en producten is voor mij ideaal, omdat ik anders ‘vergeet’ een afspraak te maken. Ik merk het echt aan mijn huid, door regelmatig te gaan minder last van onrustige huid. Ik heb het echt gemist! En ga ook zeker weer een nieuw abonnement nemen.

  Miranda

 • Al jaren heb ik een abonnement. Het mooiste is dat het aangepast wordt aan je wensen en je portemonnee. Omdat je een vaste schoonheidsspecialiste hebt (als je dat wilt want anders kun je wisselen), kent ze jou, je huid en welke behandelingen je fijn vindt en nodig hebt om je huid in goede conditie te brengen. Maar niet alleen de huid wordt bekeken. Je wordt als geheel bekeken en krijgt vrijblijvend adviezen mbt voedingssupplementen en wat bij jou past. Alles altijd in overleg, er moet niets! Verder is bv Sckin een heel uitgebalanceerd voedingssupplement van een uitstekende kwaliteit. Mijn osteopaat kende het en reageerde heel positief dat ik het al gebruik(te). Kortom, bij mijn volgende behandeling ga ik weer een nieuw abonnement afspreken en de afspraken voor behandeling voor een jaar plannen. Je hebt nergens geen omkijken meer naar. Alleen maar gaan en je laten verwennen!

  Wilma Verbeek

 • Super fijne salon!

  Sandy van der Pol

 • Word professioneel geholpen en erg vriendelijk, een fijne plek om je te laten behandelen. Een aanrader

  Mieke Groenendijk

 • De behandeling bij Charlotte was prima, leuk en enthousiast geholpen. Altijd gezellig en ze geeft een open en eerlijk advies over de juiste behandeling. Een aanrader.

  Petra van Gorkum

Nieuwsbrief

Mis niets van Annelies Medi Spa!

Schrijf je in voor onze inspiratiemail en actualiteiten.