Pigmentvlekken zijn een storend en helaas veel voorkomend probleem. Zowel bij jongeren als ouderen voorkomend. Grofweg zijn ze onder te verdelen in de volgende segmenten:

Melasma

Deze vorm van pigmentatie uit zich in redelijk grote vlekken, voorkomend op de wangen, rond de ogen, op het voorhoofd en de bovenlip. Vaak ontstaan deze door hormonale veranderingen in de pubertijd of tijdens een zwangerschap. Melasma vergt een specifieke aanpak. Tijdens een gratis consult kan onze cosmetisch arts Jozijna hier alles over vertellen.

Ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken genaamd. De officiële naam is Lentigo Solaris.

Het zijn meestal onschuldige, van licht naar donker gekleurde vlekken, soms licht verheven. Een enkele keer kan het een voorloper zijn van een kwaadaardige vorm. Onze specialist zal bij twijfel altijd een consult bij de huisarts adviseren.

De vlekken ontstaan vaak omstreeks het 50ste levensjaar, maar bij veel opgelopen zonneschade vaak al eerder. Cellen die in de loop van het leven schade hebben opgelopen en ongeremd pigment aanmaken zorgen voor deze ontsierende, en moeilijk te camoufleren plekken. Het geeft de huid onwillekeurig een ouder aanzien.

De vlekken komen voor op die gebieden die veel aan de zon blootgesteld zijn, zoals het gezicht, de hals en het decolleté en de handen. Bij mannen is de kalende hoofdhuid ook een veel aangedane plek.

Het mooie is dat deze plekken heel goed te behandelen zijn.

 Gebruik een goede zonnefactor minimaal factor 30!

In de herfst en wintermaanden is de behandeling aangewezen, omdat de huid niet zongebruind mag zijn en ook na de behandeling 4 weken niet in de zon mag komen.

De behandelingen vinden plaats door middel van laser of licht (IPL), afhankelijk van de diepte van het pigment. Dit stellen we van te voren vast. Ook kan een peeling of thuis protocol van producten de huid enorm verbeteren.

Actinische Keratose

Soms zitten er van die vlekjes tussen die onrustig zijn, en ruw aanvoelen. Er komt steeds een schilfertje op. De door de zon beschadigde cellen groeien niet meer normaal uit. Dit zijn de Actinische Keratosen. Ook deze zijn onschuldig, maar kunnen voorlopertjes zijn van huidkanker. Ze kunnen met stikstof worden aangestipt, of met de fractional plaatselijk worden behandeld. Ook een peeling door onze arts of huidtherapeute zal de huid weer egaal en glad maken.

Vitiligo

Vitiligo is het juist het ontbreken van pigment. Redelijk scherp begrensde vlekken die over het hele lichaam en het gezicht kunnen voorkomen. Het is een auto immuun aandoening, waarvoor helaas nog geen optimale therapie is. Camoufleren is de enige optie, Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan om te kijken of en welke methode je past.