Botox (door Drs. Jozijna van der Mey)

Botox kan worden toegepast om rimpels te vervagen. Het is echter geen filler, wat eveneens kan worden gebruikt om rimpels te verminderen.
Rimpels ontstaan bij het ouder worden en dan met name op die plaatsen in het gezicht waar de mimiek het sterkste is. Botox blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Doordat de spiertjes niet samentrekken, blijft de huid glad en is de rimpel niet of nauwelijks zichtbaar. Enkele maanden na de Botoxbehandeling herstelt de spieractiviteit wel weer volledig. Bij regelmatige behandeling met Botox blijft de stof wel langer actief. Het resultaat is echter nooit blijvend. Botox wordt vooral gebruikt bij de fronslijnen op het voorhoofd en de kraaiepootjes. U bent van harte welkom op een gratis en vrijblijvend consult, waarin onze cosmetisch arts een eerlijk advies geeft.

 

Tarieven

€ 150,- 1 zone Botox
€ 550,- Botox bdz oksels

 

Botox

Botox® is een merknaam voor de stof Botulinetoxine, een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dit eiwit wordt gebruikt in de medische wereld voor verschillende doeleinden. Zo wordt Botox al sinds 1973 gebruikt bij allerlei neurologische aandoeningen.
Botox is bekend geworden vanwege de toepassing binnen de cosmetica, om rimpels in het gezicht te verzachten. Botox wordt in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor zogenoemde dynamische lijnen, die ontstaan bij mimiek. De spierspanning wordt hiermee sterk verminderd, waardoor diepe rimpels vervagen.
Naast de toepassing van Botox om rimpels te behandelingen, leest u op deze pagina’s eveneens meer over andere mogelijke toepassingen van Botox:

 

Botox tegen overmatige transpiratie

Een minder bekende toepassing van Botox® is een Botox behandeling tegen overmatige transpiratie. Overmatige transpiratie komt veelvuldig voor, dit kan vooral merkbaar zijn onder de oksels maar bijvoorbeeld ook het voorhoofd of de bekende zweetvoeten. Overmatig transpireren, de medische term is hyperhidrosis, kan ook een grote invloed hebben op iemands sociale leven. De oorzaak is vaak niet aan te wijzen, maar de oplossing is eenvoudig: een Botox behandeling kan uitkomst bieden!
Een inspuiting met Botox in de huid leidt ertoe dat de overmatige zweetproductie met ongeveer 95% gereduceerd wordt. De Botox behandeling heeft geen invloed op de zweetproductie elders op het lichaam. Ook blijft uitscheiding van afvalstoffen via transpiratie intact.
Tijdens de Botox behandeling worden in het gebied om de centimeter kleine oppervlakkige injecties gegeven. In overleg met de arts kan besloten worden het met Botox te behandelen gebied vooraf te verdoven met crème (Emla®). Dit neemt grotendeels het gevoel van de prikken weg. Echter, de meeste cliënten ervaren de injecties met Botox niet als pijnlijk en ondergaan de behandeling zonder verdoving.

 

Effect van Botox® behandeling tegen overmatige transpiratie

Na ongeveer twee dagen is het effect van Botox® al enigszins merkbaar. Na twee weken is de zweetproductie maximaal gereduceerd. Dit is het moment om te beoordelen of de Botox behandeling volledig is aangeslagen of zo nodig een correctie te laten uitvoeren door de arts indien er een stukje van het behandelde gebied onvoldoende reageert op de Botox injecties.
De werkingsduur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon, gemiddeld vier tot zes maanden. De Botox behandeling kan daarna probleemloos worden herhaald.

 

Botox tegen migraine

Veel mensen hebben last van spanningshoofdpijn of migraine. Hoewel de precieze oorzaken van de meeste hoofdpijnvormen onbekend zijn, zijn er aanwijzingen dat onder andere verhoogde spanningen in bepaalde spieren een rol spelen. Een Botox® behandeling kan daarbij uitkomst bieden.
Van Botox is aangetoond dat het een effectief middel is ter behandeling van hoofdpijnvormen veroorzaakt door een verhoogde spierspanning. Het werkingsmechanisme is nog steeds onderwerp van verschillende onderzoeken, maar ervaring leert dat ongeveer 70% van de mensen met migraine- en andere hoofdpijnklachten baat hebben bij het gebruik van Botox. Bij deze mensen ontstaat er een duidelijke verlichting van de klachten. Dit zie ik regelmatig bij de mensen  die komen voor de cosmetische redenen van botox.